Logo
Печат на тази страница

Дойдоха първите пеликани „разузнавачи“ в Сребърна

Първите пеликани „разузнавачи“ са наблюдавани през последните дни в Поддържан резерват „Сребърна“. Между 7 и 30 къдроглави пеликана си почиват на наколните платформи и на ледената повърхност.  Езерото все още е  покрито с 30-40 см лед,  река Дунав в участъка на резервата  също е замръзнала. В момента пеликаните са разпръснати в незамръзналите участъци на р. Дунав в търсене на храна.

Все още е рано да се говори за начало на гнездовия период. Поради  метеорогичните условия тази година той ще започне вероятно в края на февруари - началото на март. Това е нормалният цикъл на възпроизводство на птиците за разлика от предходни години, когато меките зими благоприятстваха за ранното начало на гнездене.

Обстановката в резервата е спокойна. Ежедневно на територията на Сребърна се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици. До момента не са установени мъртви екземпляри или птици с нехарактерно поведение.

Въведените ограничения  със заповед на министъра  на земеделието и храните  за достъп на външни лица и извършването на любителски риболов се запазват. Мярката е превантивна и се налага във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца (грип) при домашни и диви птици в България. 

Оценете
(0 гласа)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.